Články - 2019

Je vcelku jedno, zda levičák je socan, zelený, pirát či eurobolševik. V hlavě mu to funguje stejně. A jak to funguje, když jde kupříkladu o byty?

Napřed vytvoří atmosféru, že výraz "developer" je takřka sprosté slovo, neboť každý developer je přece zločinec. Proč? Protože chce vydělávat. A protože chce vydělávat, chce investovat a stavět, čímž ale ohrožuje čolky, chřástaly a žáby, rozuměj krajinu a přírodu obecně, což je nutné mu v zájmu záchrany světa a klimatu zatrhnout.

Výsledek? Nestaví se. A když se nestaví, nejsou byty. Důsledek? Nájmy letí nahoru. Proč? Protože je jich nedostatek. A když je něčeho nedostatek, cena stoupá. Cena domů, bytů i nájemního bydlení. Čolci, chřástalové a žáby to neregistrují, lidé ano. Klima si dál dělá, co chce.

A jak reaguje správný levičák? Myslíte, že přehodnotí přeregulovaná pravidla a kriminalizaci developerů? Kdepak. Vymyslí další regulaci. Nepřestane buzerovat developery, nýbrž začne buzerovat také majitele domů a vlastníky bytů. Takhle se na ty zbohatlíky musí! Vždyť co si to dovolují, že se svým majetkem nakládají, jak se jim zlíbí.

Teď naposledy piráti. Vyrazí kontrolovat elektroměry, jestli náhodou některé byty nejsou prázdné. Pamětníka komunistických časů hnedle ovane vzpomínka na staré pořádky. Máte moc velký byt? Šup, přidělíme vám podnájemníka. Máte prázdný byt? Tu máte romské nájemníky. A buďte rádi, že vám byt či celý dům nevyvlastníme.

Pokrok nezastavíš. V dnešní progresivní terminologii se to nazývá demokratizace vlastnictví. Jak praví komunistický klasik: Vstanou noví bojovníci! Co na tom, že na Klinice.

Takže si to zobecněme. Levičák je prostě člověk, jenž s neutuchajícím entuziasmem řeší problémy, které by nevznikly a neexistovaly, kdyby je předtím sám nevytvořil. Nedosti na tom. Od občanů a voličů za své pokrokové aktivity vyžaduje vděk a hlasy. Má to neochvějnou logiku. Proč? Přece proto, že vaši důvěru, rozuměj – ty hlasy, potřebuje, aby vám mohl pomáhat. Ale nejenom hlasy. Potřebuje i vaše peníze. Proč? Inu, to je hloupá otázka. Přece proto, že taková pomoc něco stojí. Kdo by taky dobro páchal zadarmo, že?

Již z dávných dob víme, že socialismus je budoucnost lidstva. Moskvě se ta budoucnost v minulosti sice moc nepovedla, ale Brusel na tom nyní pracuje ještě usilovněji. Výsledek bude stejný. Proč?

Kdosi to definoval již přede mnou. Protože socialista je člověk, který žije z toho, že vám z vašich peněz nabídne výpomoc pro případ nouze, do které byste se ovšem nebyli dostali, kdyby vám peníze nesebral, aby vám tu výpomoc mohl aspoň slíbit, což v žádném případě neznamená, že ji určitě dostanete.

Už tomu rozumíte?

A propos. Lidová tvořivost bývá geniální. Víte, kdo to jsou Piráti? Mladí bolševici, jejichž hlavní programovou náplní je boj za to, aby v gulazích byla wifina zadarmo.

6. 4. 2019