Plnou ParouBack

 

Levá, kupředu ni krok!

60 politických komentářů ostrých jako břitva

Ilustrace aTeo.cz

Předmluva Ivan Langer

Vydalo CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, Praha 2006
 

Vyprodáno

Příslušnou kapitolu otevřete kliknutím na její titulek v obsahu.  

Obsah

00 Předmluva
01 Šest let vlády ČSSD, šest let podvodů
02 Škromach bez soudnosti i fyzické kondice
03 Jak se stát eurokomisařem
04 Dobrý den, deníčku!
05 Zbabělý populista Gross aneb Není louka jako televize
06 D 47: Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
07 Gott a Vondráčková pro policejní stát
08 Grosstapák Grossašenko z Grossourkova
09 Akce „čisté ruce“ ve finále
10 Grossův byt, Křečkova zpráva a Parkinsonovy zákony
11 Gross: Hurá na dovolenou!
12 Dostál káže vodu a pije víno
13 GroSSD
14 ČSSD na cestě do minulosti
15 Grossova ulička hanby
16 We Are the Champions
17 Michal Kraus jako zaříkávač mrtvých koz
18 Paroubek vyzývá Klause k protiústavnímu jednání
19 Euroústava, kampaň, peníze – jak se to rýmuje
20 Paroubkův tragický omyl
21 Lid a jeho političtí miláčci
22 Jak ze sebe udělat dokonalého šaška
23 Plnou ParouBack!
24 Peripetie populismu premiéra Paroubka
25 Trocha matematiky aneb Umí Paroubek počítat?
26 Gross přikryl Přibyla, Paroubkovi přibyl Přikryl
27 Není úplatek jako úplatek
28 Gross jako Al Capone, Paroubek jako Viktor Čistič
29 Ochotník Paroubek v mediálním věku
30 Děkujeme, paní Štěpová!
31 Digitální Kocourkov
32 Telička za dveřmi, další na řadě Vladko
33 Paroubkova Prima televize
34 Paroubkova degradace politiky
35 Poměrné zastoupení: ČSSD mezi slovy a činy
36 Paroubek lhal, Prima také
37 David Rath – první náměstek baráku v Paroubkově
38 Pravdy a lži grafomana Paroubka
39 Nový člen gangu – Pan Medvěd
40 Poslanec Mládek na titulní straně
41 Krampol šlape s Paroubkem
42 Přejme socialistům géblsíka Ratha
43 Právo: Jak manipulovat veřejnost
44 Paroubkova mediální bilance
45 Tošenovského lekce z úměrnosti a efektivity
46 Pět let od televizní vzpoury aneb Kdy Česká televize opraví archivy?
47 O morální integritě afrického turisty Krause
48 Jiří „Pal-Nepal“ Paroubek v akci
49 V ČSSD vládne strach
50 Novela církevního zákona je dobrá, respektive špatná
51 Jiří Vyvadil – další Paroubkův talent
52 Paroubek, Rath a média
53 Přítel k příteli se nezná
54 Paroubkovi šibalové
55 Uzel z kola ven aneb Kdo lže, ten krade
56 Moje prababička, Zápotocký a socani
57 Šibal Paroubek humoristou
58 Neuvěřitelné odhalení izraelské tajné služby
59 ČSSD: Půjčky na bydlení pro mladé
60 Milý Ježíšku!

Plnou ParouBack

Vzpomínáte si ještě na ministryni a posléze poslankyni, naposledy ve službách ČSSD, Vlastu Štěpovou? A vzpomínáte si, jak vehementně krátce po sametové revoluci protlačovala jeden obchodní řetězec na náš trh? Prý není třeba konkurence, ale je třeba, aby přišel někdo, kdo to umí, kdo to dělá na úrovni, kdo laťku nastaví na správnou výšku a kdo vytyčí podnikatelské normy.

Štěpová tehdy tvrdě narazila na Václava Klause a další liberální ekonomy. Žádné zvýhodňování jednoho obchodního řetězce, ať se kamarádi paní Štěpové postaví pěkně do řady a soutěží s ostatními.

V posledních dnech nás média zásobují informacemi o nepravostech prováděných v supermarketech obchodního řetězce Ahold, jenž provozuje Hypernovu a Alberta. Jejich společným jmenovatelem je porušování zdejších hygienických norem a okrádání zákazníků.

Vzpomínáte si, jak že se to jmenoval onen obchodní řetězec, který tlačila Vlasta Štěpová? Ano, pamatujete si to dobře. Jmenoval se Ahold. Děkujeme, paní ex-ministryně! Co dalšího nám doporučíte?

30. 9. 2005

 
Plnou ParouBack

Digitalizaci na sociálně demokratický způsob by nevymysleli ani v legendárním Kocourkově. V každé normální zemi by napřed vyhodnotili technické možnosti, pak by přijali příslušné zákony, včetně vypořádání (tj. překlopení z analogu do digitálu) již existujících provozovatelů vysílání a nakonec by vyhlásili licenční řízení pro další zájemce. V našem socialistickém Kocourkově se začalo pěkně od konce – vyhlášením licenčního řízení. Přípravou příslušné legislativy se končí.

Leč nedosti na tom. Poněkud svérázně to kocourkovští soudruzi pojali i po technické stránce. Byly vytvořeny tři dočasné multiplexy. A protože jsou sestaveny tak, že současný (analogový) model koexistence Primy a regionálních televizi na sdílených kmitočtech (vyplývající z platných licenčních podmínek Primy i regionů), na nich nejde v plné míře zrealizovat, kocourkovští soudruzi z toho odvodili, že to nejde vůbec. A protože to – podle nich – tedy nejde, navrhují na ten způsob i příslušnou legislativu. Co na tom, že období přechodných multiplexů skončí v roce 2007, tedy za rok a něco. Co na tom, že pak mají být úplně jiné multiplexy. Co na tom, že je lze sestavit tak, aby to šlo. Co na tom, že digitální novela zákona o vysílání se nepřijímá na přechodné období několika měsíců, nýbrž na příští léta. Co na tom, že to poškozuje regionální televize.

V Kocourkově také platí zásada, že důležité zákony se nepřijímají ve standardním legislativním procesu, tedy že je připraví příslušné ministerstvo. (Přesněji: Ono je sice připraví, ale je to nepoužitelné.) A tak i zákon, jenž má stanovit pravidla hry pro digitální věk, vzniká ve stylu poslanecké zájmové umělecké činnosti. Nějaký (k lecčemu) ochotný zákonodárce se přece vždycky najde. Protože však kocourkovský poslanec zas nemá tolik času ani umu, motá se okolo řada nepostradatelných rádců, podržtašků a našeptávačů.

Jistě je jen náhoda, že rádcové, podržtaškové a našeptávači jsou zároveň v pravidelném spojení s účtárnou nejmenované televize. A také je jistě pouhou náhodou, že právě tuhle Prima telku návrh nového zákona zvýhodňuje na úkor jiných. Za těchto okolností jistě nikoho nepřekvapí, že usměvavou tvář onoho přeochotného kocourkovského poslance mohli diváci spatřit v publiku benefičního koncertu oblíbené reality show. Blížící se volby s tím samozřejmě nemají vůbec nic společného, tvořivý poslanec má přece dobré srdce. 

Kdy se Kocourkov přejmenuje na Paroubkov zatím není znáno.

5. 10. 2005

 
Plnou ParouBack

Jahn ven, Telička dovnitř! Jak je to jednoduché! Nejdříve si Paroubek vymyslí fintu, že na nestranického liberála Jahna naláká pražské voliče. Pak se však začne s komunisty a Marťany miliskovat tak, že je to i na jinak loajálního Jahna moc. Raději cukne. Košile vlastní sebeúcty je mu přece jenom bližší než kabát nastrčeného socanského lži-lídra.

Paroubek je ovšem Paroubek, nehne ani brvou a vymýšlí další mediální fígle. V jeho podání Jahnova zpátečka samozřejmě není jeho vlastní totální faux pas, což ve skutečnosti samozřejmě je. Naopak. Paroubek má okamžitě náhradní řešení. Pro změnu jedná s Teličkou, dalším nestraníkem. Nabízí mu vládu i čelo pražské kandidátky. Co na tom, že Jahn byl do vlády angažován, když už nic jiného, tak alespoň coby erudovaný ekonom. Co na tom, že právě Telička vyjednal mizerné podmínky našeho vstupu do EU. Paroubek potřebuje mediálně známý ksicht, nikoli skutečného ekonoma. Že je to další políček pražským sociálním demokratům? Že je to staví do pozice blbečků, kteří nejsou schopni ve svém středu najít vlastní osobnost? Takovéhle detaily samolibého generalissima Paroubka nezajímají. Telička by se ovšem musel doslova zbláznit, aby nakonec kývl. Vždyť to přece byla právě tato vláda, kdo z něho udělal náhradního kašpárka na jedno a ještě k tomu pouze dočasné použití.
 
A když nevyjde Telička? Žádný problém. V Kocourkově, pardon – v Paroubkově, může být dalším na řadě třeba Vladko z VyVolených, toho času nejznámější gay v zemi. To by byl, panečku, ministr! To by byl lídr! Ještě populárnější než Telička. Koneckonců má to i logiku. Čtyři procenta jsou čtyři procenta. Paroubek přece dobře věděl, proč socanským poslancům nedávno vydal befél, že budou muset povinně zvednout ruku pro registrované partnerství.

V Paroubkově pojetí mizí z politiky její obsah, zůstává pouze forma. Všechno se děje pouze pro mediální efekt. Platí ovšem také jiná věc. Když chtějí být za ovce sami sociální demokraté, třeba ti pražští, je to jejich věc. Pro ostatní to povinné není. Alespoň zatím. A co dělat, aby to povinné opět nebylo? Především poslat Paroubka – i se všemi jeho Marťany a jinými politickými mimozemšťany – tam, kam celou podstatou své papalášské duše patří. Do pr...opadliště dějin.
 
17. 10. 2005

 
Plnou ParouBack

Hlavní zpravodajská relace, kterou televize Prima vysílá v 19 hodin, Zpravodajský deník, trvá pouhých 15 minut. Odečteme-li něco na sport, pak na domácí i zahraniční zpravodajství zbývá nějakých 11 maximálně 12 minut. Regionální zpravodajství – ale vždy jen v příslušném kraji – běží pár minut předtím. Jeden by si proto myslel, že Prima svůj Zpravodajský deník využije především k tomu, aby divákovi nabídla hlavní celorepublikové (a zahraniční) zprávy.

Chyba lávky! V sobotu 15. října 2005 Prima divákům v hlavní zpravodajské relaci mimo jiné nabídla zprávu o této vskutku světodějné události: V Ústí nad Labem se radnice rozhodla odtahovat vraky z ulic, ale pronajala si k tomu malé odtahové parkoviště, na které se vejde pouze sedm aut, zatímco vraků jsou stovky. To jsou ale trumberové v tom Ústí, napadne okamžitě diváka!

Ponechme stranou, že si lze samozřejmě pronajmout parkoviště další, a zkusme se dobrat, co Primu vede k tomu, že obecenstvo takovouhle banalitou zahrnuje v hlavních zprávách, ve kterých se za normálních okolností šetří každou vteřinou. Přemýšlejícímu divákovi začne svítat, uvědomí-li si, kdože to má být v nadcházejících volbách v severních Čechách lídrem vládních sociálních demokratů a kdože to bude jeho soupeřem. Ano, nemýlíte se. Barvy ČSSD bude hájit premiér Jiří Paroubek a jeho hlavním protivníkem nebude nikdo jiný než primátor Ústí Petr Gandalovič z ODS.

Pak se stačí ještě rozpomenout, kterouže to televizi Paroubek nedávno tak chválil, že jediná je vůči ČSSD objektivní (ano, nemýlíte se: Prima) a ostatní (opět správně: Česká televize a Nova) jsou vůči sociálním demokratům zaujaté. Přeloženo z „paroubkovštiny“ do normálního jazyka: Prima jde socanům na ruku, zatímco ČT a Nova jsou neutrální.

Nakonec stačí si rozklíčovat, proč že si to Paroubek s Primou v poslední době tak rozumí. Že by majitelé a management Primy tak milovali ČSSD a její socialistické vize, jež hodlá naplňovat ve spolupráci s komunisty, případně Marťany? Ale kdeže! Jenom spolu uzavřeli kšeft. Ty, vládo (ČSSD), nám (Primě) pod pláštíkem digitalizace pomůžeš zbavit se těch dotěrných regionů, se kterými dosud musíme spolupracovat,  protože jsme si to sami vymysleli a díky tomu také dostali licenci, a my (Prima) ti (Paroubku) zase na oplátku trochu helfneme s volební kampaní.

Tak dobré pořízení, soudruzi!

17. 10. 2005

 
Plnou ParouBack

Jak funguje, či přesněji – jak by měla fungovat zastupitelská demokracie? Volič dostává nabídku politických idejí a osobností. Prochází se politickou samoobsluhou, a když nadejdou volby, vybírá si. Voliči, chceš, abychom za tebe mysleli? Nebo se chceš spíše rozhodovat sám?  Jak chceš vysoké daně? Chceš bezplatné zdravotnictví za spoustu peněz? Věříš tomuhle mluvkovi? Nebo si raději vybereš tuhle argumentaci? Líbí se ti tahle tvář? Oslovuje tě tenhle charakter? V regálech politické samoobsluhy se zkrátka nabízí to i ono. Každopádně však platí, přesněji – mělo by platit, že nakupující má právo vědět, co a od koho nakupuje.

Po skončení voleb se všechno sečte a ti nejúspěšnější sestavují vládu. V poměrném systému třeba i tak, že se spojí s těmi nejméně úspěšnými, jen aby ve sněmovně dali dohromady více hlasů než ti méně úspěšní. Nic proti tomu, stále se pohybujeme v rámci pravidel hry. Stále totiž hrají ti, co dostali mandát.

V poslední době jsme však svědky jiné – a dodejme, že hodně falešné – hry. Na hřišti se totiž stále častěji objevují hráči, kteří onen základní předpoklad účasti ve hře, totiž vystavení sebe sama a svého „zboží“ v oné imaginární politické samoobsluze, nepodstoupili.

O Vladimíru Špidlovi si tisíckrát můžeme myslet, že je to bezkrevný nekomunikativní popleta, ale nelze mu prostě upřít, že jeho „zboží“ typu „zdroje jsou“ si nakoupilo nejvíce lidí. I u Stanislava Grosse, budiž mu země lehká, který Špidlu záhy odstavil, aby sám usedl na jeho místo, ještě můžeme přivřít oči. I on volební torturu podstoupil, i když ne coby lídr. Třetí v řadě socialistických premiérů za jedno funkční období, Jiří Paroubek, však už vládne úplně bez mandátu.

Stejná pravidla lze vztáhnout i na jednotlivé ministry. Pohled do současných vládních řad je z tohoto pohledu tristní. Je to vskutku podivná všehochuť, co nám sociální demokraté a jejich sateliti v poslední době nabízejí. Kdo volil Martina Jahna? Kdo volil Františka Bublana? Kdo volil Danu Bérovou? Kdo volil Pavla Zářeckého? Kdo volil Vítězslava Jandáka? Kdo volil Davida Ratha? Co vlastně víme o jejich názorech? Co víme o jejich polických preferencích?  Prakticky nic. Velké nic. Přesto se podivnou shodou okolností ocitají na pozicích, které by v zastupitelské demokracii měly být primárně vyhrazeny především zvoleným zástupcům.

Pokud do systému exekutivních funkcí ojediněle vstupuje jedinec, považovaný za experta ve svém oboru, který volební samoobsluhou neprošel, může to být ještě považováno za jisté oživení či ozvláštnění vlády. Ovšem stává-li se z toho prakticky pravidlo, je to na pováženou. To není nic osobního proti Rathovi, Jandákovi, Bérové, Jahnovi, Zářeckému, Bublanovi či Paroubkovi. Je to zásadní výhrada proti tomu, že vládnou, ač volební torturu nepodstoupili. Základní mechanismus demokracie je obcházen, politika je degradována. V tomto rozměru a rozsahu to již lze považovat za vážnou systémovou chybu.

24. 10. 2005

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 7 z 13
Unisono...
rocker...
výběr z foto...
01-1995-Istanbul.jpg 17-2007-Alice-s-Mirkem-Ouzkym-Strasburk.jpg phoca_thumb_s_44-2008-New-York-Central-park.JPG phoca_thumb_m_38-2008-Vanoce.jpg phoca_thumb_s_32-2006-Francie-Val-Thorens.JPG phoca_thumb_s_17-2005-Arlington-hrob-RFK.JPG phoca_thumb_l_01-1993-s-Janem-Straskym-krest-knihy-Prezident-na-pul-uvazku.jpg phoca_thumb_m_01-1995-Istanbul.jpg 26-2006-Italie-Verona.JPG phoca_thumb_m_24-2003-Francie-Tri-udoli.jpg phoca_thumb_l_32-2006-Provence-Avignon.JPG phoca_thumb_m_43-2008-New-York-Central-park.jpg phoca_thumb_s_09-2004-Bavorsko-Inn.jpg phoca_thumb_m_12-1983-Natural.jpg phoca_thumb_l_21-2008-sedesatiny-Pavla-Dvoraka-predsedy-Rady-CTU.jpg phoca_thumb_l_51-2008-Rhona-Montreux-Deep-Purple.jpg phoca_thumb_l_08-1980-svatba.jpg phoca_thumb_s_04-2001-Vatikan.jpg 12-2005-New-York-socha-Svobody.JPG phoca_thumb_l_28-2004-Camden-za-Danem-v-Londyne.jpg